‏‏‎
 • Capaciteit

  1500

  1500 opvangplaatsen

 • Type locatie

  asielzoekerscentrum (azc), procesopvanglocatie (pol), centrale ontvangstlocatie (col) en versoberde opvang spoor 2

 • Overeenkomst

  30

  De huidige bestuursovereenkomst loopt tot 8 februari 2028. De gebruikersvergunning loopt tot 1 mei 2024.

 • Informatiebord buiten met op de achtergrond gras en en gebouw
  informatiebord
 • buitenkant gebouw met daarvoor een boom, struiken, een bewoner op de fiets en een lantaarnpaal
  woongebouw
 • weg naar het azc met lopende bewoners en een verwijzingsbord
  weg naar het azc

Alles over azc Budel

Het COA vangt sinds mei 2014 op het terrein van de voormalige Nassau-Dietzkazerne in Budel maximaal 1500 asielzoekers op. Het azc Budel is na Ter Apel het grootste asielzoekerscentrum van Nederland. We vertellen je graag meer over deze belangrijke opvanglocatie en de huidige situatie.

De opvanglocatie in Budel-Cranendonck is gevestigd in de voormalige De Nassau-Dietzkazerne. Het COA vangt hier sinds mei 2014 asielzoekers op. De opvanglocatie is wat we noemen een gemeenschappelijke vreemdelingenlocatie. De ketenpartners COA, IND, DT&V, KMAR en politie werken hier intensief samen. Ze huizen in speciaal ingerichte kantoren waar de eerste intake van vreemdelingen die uit Ter Apel komen wordt verzorgd.

De opvang van asielzoekers kent verschillende fases en daar horen ook verschillende opvangvormen bij. Asielzoekers die zich bij een aanmeldcentrum van de IND melden, worden eerst opgenomen in de centrale ontvangstlocatie (col). Hier worden ze geïdentificeerd, geregistreerd en door de GGD medisch gescreend.

Na hun verblijf in de col gaan ze naar een procesopvanglocatie (pol). Hier mogen ze enkele dagen tot rust komen en verblijven ze tijdens de behandeling van de algemene asielprocedure. Het verblijf in een col en pol samen duurt in de regel maximaal enkele weken. Daarna gaan de asielzoekers naar een regulier azc waar ze verblijven in afwachting van het besluit van de IND op hun asielaanvraag.

Op azc Budel is col- en pol- opvang.

Er is op locatie met name aandacht voor gesprekken tussen asielzoekers en advocaten, voorlichting door Vluchtelingenwerk Nederland en voorlichting over de opvang van het COA en de medische dienst.

Op deze locatie zijn onze partners VluchtelingenWerk Nederland, GZA, GGD, IOMDT&V, AVIM en RvR vertegenwoordigd.

Benieuwd hoe het leven er in azc Budel uitziet? Kijk hier!

Activiteiten op deze locatie

Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.

Lokale samenwerkingen

In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.

budel zw

Van Duitse legerbasis naar azc

De Nassau-Dietzkazerne (tot 1983 Legerplaats Budel) is een voormalige kazerne in het dorp Budel van de Nederlandse gemeente Cranendonck. De kazerne werd gebouwd in 1956 en werd van 1963 tot het einde van 2005 door de Bundeswehr gebruikt op de heide van Budel voor basisopleiding van rekruten voor de infanterie object bescherming, daarnaast waren er in de jaren voorafgaand aan de sluiting twee compagnieën van 30 Nationale Reseve Bataljon, de Delta- en Echocompagnie gevestigd. De kazerne wordt sinds 2014 niet meer door de krijgsmacht gebruikt. De schietbaan naast de kazerne, genaamd schietbaan Weert, wordt nog wel door de krijgsmacht gebruikt.

Nieuwsbrief azc Cranendonck

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een e-mail naar cranendonck@coa.nl.