‏‏‎
 • Capaciteit

  48

  48 opvangplaatsen

 • Type locatie

  tijdelijke opvang voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv)

 • Overeenkomst

  22

  De bestuursovereenkomst met de gemeente loopt tot 1 oktober 2022.

 • Alleenstaande jongeren in kamer azc
  © Inge van Mill

De voormalige gevangenis aan de Nassausingel, beter bekend als De Koepel,  wordt de komende drie jaar ingezet als flexibele opvanglocatie met 800 plekken. Er verblijven al 400 Oekraïense vluchtelingen in het ronde gebouw van de Koepel. Het COA krijgt op het Koepelcomplex ruimte voor de opvang van maximaal 72 minderjarige asielzoekers (amv). Op dit moment verblijven er al 60 amv-ers die eerder opgevangen werden in het voormalige KPN-gebouw. Ze zitten nu nog in een tijdelijk onderkomen, als de AMV-afdeling op het Koepelterrein gereed is –naar verwachting rond mei- gaan ze daar naartoe en en wordt het aantal amv-bedden verhoogd tot 72. De opvangperiode is voor 3 jaar, daarna krijgt het voormalige gevangeniscomplex een herontwikkeling. De wordt ook ingezet voor het tijdelijk huisvesten van statushouders tot er definitieve woonruimte beschikbaar is.

Iedere bewoner heeft een eigen voogd via Stichting Nidos. Jongeren die Nederland moeten verlaten, krijgen daarbij begeleiding van onze partner de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V).

COA-medewerker in gesprek met een alleenstaande minderjarige vreemdeling
© Kick Smeets

Opvang en begeleiding

Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. In een kleine woonvoorziening kunnen jongeren zich in een veilige kleinschalige omgeving voorbereiden op de volgende stap in hun leven. Daar begeleiden wij hen bij.

Lees meer over de begeleiding van alleenstaande jongeren