‏‏‎
 • Capaciteit

  600

  600 opvangplaatsen

 • Type locatie

  asielzoekerscentrum (azc)

 • Overeenkomst

  De huidige bestuursovereenkomst is voor onbepaalde tijd.

 • ingang met bord buiten met daarop COA en azc Baexem
  ingang
 • buitenkant gebouw, bakstenen en grijs dak, met gras en struiken ervoor
  buitenterrein

Azc Baexem is gevestigd in een voormalig klooster waar maximaal 550 mensen kunnen worden opgevangen. Sinds 1997 is het pand in gebruik als asielzoekerscentrum. Het gebouw kent verschillende delen, met elk vier verdiepingen. Rondom het pand is een groot eigen terrein met veel groen, een verhard voetbalveld en een jeu-de-boules-baan. Het pand is eigendom van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Op deze locatie zijn onze partners VluchtelingenWerk NederlandGZA, GGD, IOM, IND en DT&V aanwezig.

Activiteiten op deze locatie

Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.

Lokale samenwerkingen

In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.

kasteel oude tijden

Kasteel Exaten

Het azc is gevestigd in een oud kasteel. In het verleden is het onder andere ook een klooster geweest. Het gehele complex bestaat uit een kasteel met een kloostergedeelte en een kapel. Het gebouw wordt al vermeld in 1329; het kasteel zelf werd vermoedelijk enkele eeuwen later -in 1556- gebouwd.

De jezuïeten (een orde binnen de Rooms-Katholieke kerk) lieten het complex in 1875 fors uitbreiden. De franciscanen (een broederschap binnen de RK Kerk) namen het complex in 1929 over en richtten het in tot missieschool. In 1931 voegden zij een nieuwe vleugel aan het gebouw toe. Na 1945 was er een internaat voor Duitse jongeren, een weeshuis en  - in de jaren tachtig  - een politieschool gevestigd.