‏‏‎
 • Capaciteit

  550

  550 opvangplaatsen

 • Type locatie

  asielzoekerscentrum (azc)

 • Overeenkomst

  22

  De huidige bestuursovereenkomst loopt af in 2022.

 • bord buiten
 • buiten aangezicht

Azc Baexem is gevestigd in een voormalig klooster waar maximaal 550 mensen kunnen worden opgevangen. Sinds 1997 is het pand in gebruik als asielzoekerscentrum. Het gebouw kent verschillende delen, met elk vier verdiepingen. Rondom het pand is een groot eigen terrein met veel groen, een verhard voetbalveld en een jeu-de-boules-baan. Het pand is eigendom van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

Op deze locatie zijn onze partners VluchtelingenWerk NederlandGZA, GGD, IOM en DT&V aanwezig.

Activiteiten op deze locatie

Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.

Lokale samenwerkingen

In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.

kasteel oude tijden

Kasteel Exaten

Het azc is gevestigd in een oud kasteel en klooster. Het hele complex bestaat een kasteel met een kloostergedeelte en een kapel. Het wordt al genoemd in 1329. Het kasteel werd vermoedelijk in 1556 gebouwd. De jezuïeten lieten het complex in 1875 fors uitbreiden. De franciscanen namen het complex in 1929 over, richtten het in tot missieschool en voegden in 1931 een nieuwe vleugel toe. Na 1945 was er een internaat voor Duitse jongeren, een weeshuis en  - in de jaren tachtig  - een politieschool gevestigd.