Ja. Asielzoekers mogen werken. Ende meeste asielzoekers willen graag werken. Werk is namelijk een belangrijk onderdeel van integratie. In juni 2025 werkten ongeveer 12% (t.o.v. 4% eind 2024) van de asielzoekers, die mogen werken. Het COA vindt het belangrijk dat mensen die hier asiel vragen, kunnen werken. Net als iedereen willen zij een zinvol leven opbouwen, meedoen, hun steentje bijdragen en zichzelf kunnen redden. En zij zijn ook hard nodig! Veel werkgevers hebben personeelstekorten. 

 

De Adviesraad Migratie publiceerde in juni 2025 een onderzoek met als belangrijkste conclusie ‘Benut arbeidspotentieel van migranten beter’. In Nederland staan maar liefst 330.000 migranten klaar om bij te dragen aan onze economie. Dit komt neer op het invullen van ruim 75% van het aantal vacatures in Nederland. Het onbenut arbeidspotentieel is het hoogst onder asielmigranten.

 

Asielzoekers mogen na 6 maanden in de asielprocedure onder voorwaarden werken. Een voorwaarde om te kunnen werken is dat werkgevers een tewerkstellingsvergunning (TWV) moeten aanvragen bij het UWV. Vluchtelingen uit Oekraïne hoeven geen asielprocedure te doorlopen en mogen vanuit Europese bepalingen direct aan de slag. 

Asielzoekers moeten lang wachten op de uitkomst van hun procedure. Uit onderzoek blijkt dat asielzoekers te maken hebben met diverse uitdagingen en belemmeringen bij het toetreden van de Nederlandse arbeidsmarkt. Zo ervaren werkgevers (administratieve) drempels zoals het aanvragen van de tewerkstellingsvergunning bij het UWV. De Nederlandse taal is een andere belemmering voor asielzoekers om vanaf het begin van hun verblijf te werken. 

 

Verder ontbreekt een ondersteunings- en begeleidings structuur, die toeleiding naar werk ondersteunt. Het is nodig dat deze taak ook wettelijk wordt vastgelegd.

Bewoners mogen vrijwilligerswerk doen in de buurt en op de COA-locatie. Bijvoorbeeld in het buurtcentrum, wandelen met ouderen, tuinen opknappen, mensen met een kleine beurs helpen verhuizen of groente telen in de buurttuin. Op 38 COA-locaties (van de ruim 280) heeft het COA een gesubsidieerde Meedoenbalie om bewoners te begeleiden in activiteiten en vrijwilligerswerk. Op die locaties werkt het COA samen met de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. Op 65 andere COA-locaties is een Meedoenbalie light aanwezig. We zouden graag op elke COA-locatie een (gesubsidieerde) Meedoenbalie openen. 

Mensen die tijdens hun asielprocedure hebben gewerkt, vrijwilligerswerk hebben gedaan en taallessen hebben gevolgd, integreren sneller. Daarom biedt het COA, samen met landelijke en lokale partners, haar bewoners participatieactiviteiten aan die hen voorbereidt op de toekomst in Nederland of in het land van herkomst. Asielzoekers met een grote kans op een verblijfsvergunning starten bijvoorbeeld zo vroeg mogelijk met taallessen en kinderen gaan binnen drie maanden naar school.

Na 7 jaar heeft circa 45% van de mensen met een asielachtergrond een baan, bijvoorbeeld in de horeca en in de uitzendbranche. Hoe langer zij in Nederland zijn, hoe hoger dit percentage wordt. Omgekeerd zie je dat het aantal statushouders dat afhankelijk is van een uitkering na verloop van tijd daalt. Anderhalf jaar na het krijgen van een verblijfsvergunning heeft 9 op de 10 statushouders nog een uitkering, zes jaar later is dit aandeel gedaald naar ongeveer 3 op de 10. 

 

Er blijken helaas nog veel hobbels te zijn voor deze groep om aan het werk te komen. In 2023 is een plan gemaakt door gemeenten, partners en uitzenders om statushouders sneller aan het werk helpen. Bijvoorbeeld door deze groep in het asielzoekerscentrum al te koppelen aan potentiële werkgevers en te zorgen voor startbanen.  

 

Asielzoekers mogen, net als statushouders, betaald werk verrichten. Wil je hen betaald werk in jouw organisatie aanbieden?  Lees meer op de volgende pagina:

Mogen asielzoekers werken? Ja!

Wat denk jij?