De opvang van asielzoekers is vrij sober, zeker vergeleken met een Nederlandse woning. In azc’s is het gebruikelijk dat meerdere gezinnen of personen bij elkaar wonen in een unit van ongeveer 80 vierkante meter. Ze delen een woonkamer, keuken en badkamer. De kamers zijn voorzien van noodzakelijke inrichting zoals bedden, tafels en stoelen. De meeste locaties hebben een kleine televisie op de kamer, die bij de inboedel hoort. Bij het wonen op de opvang hoort ook de meldplicht: bewoners moeten zich wekelijks melden bij het COA en de Vreemdelingenpolitie (AVIM).

Tijdens de asielprocedure ontvangt een asielzoeker maximaal 70 euro per week voor eten, kleding en zakgeld. Het leefgeld van €14,02 per week, is bedoeld om kleding en toiletartikelen te kopen en andere persoonlijke uitgaven. Het eetgeld is afhankelijk van de gezinssamenstelling. Alleenstaanden krijgen in 2023 €56,00 per week en een gezin met twee kinderen €143,22 per week. In opvangcentra waar bewoners niet zelf kunnen koken en eten wat er die dag wordt geleverd, is het eetgeld minder. Alle bedragen zijn in lijn met wat mensen met een bijstandsuitkering ontvangen volgens de Bijstandswet. Asielzoekers zijn verzekerd voor basisgezondheidszorg. Als een asielzoeker zelf geld heeft of werkt, betaalt hij voor een opvangplek bij het COA.

Wanneer asielzoekers een vergunning krijgen, biedt de gemeente hen een sociale huurwoning aan. Ze krijgen een bijstandsuitkering als dat nodig is. Net als andere Nederlanders, moeten ze een baan zoeken.