GZA, GGD en COA bepalen maatregelen

Zijn er vermoedens van besmetting met het coronavirus? Dan vragen we de bewoner zich te laten testen en plaatsen we hem samen met zijn huisgenoten in quarantaine tot de testuitslag bekend is. 

Is een asielzoeker met het coronavirus besmet? Dan blijft de bewoner in isolatie en beslissen GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA), de GGD en het COA welke maatregelen we moeten nemen voor de bewoner en zijn huisgenoten. 

  • Huisarts in het azc
    © Inge van Mill

In quarantaine in het azc: zo doen we dat

We plaatsen een (mogelijk) besmette bewoner en zijn huisgenoten bij voorkeur apart in een woonunit met een eigen toilet en wasgelegenheid. De bewoner beperkt de contacten met anderen tot een minimum en blijft zoveel mogelijk in zijn woning.  

Zijn er meerdere bewoners in een woonunit ziek? Dan blijven de bewoners en hun huisgenoten zo veel mogelijk in de woning en ontvangen geen bezoek. De zieke huisgenoten blijven in hun eigen ruimte, meestal de slaapkamer. Zij maken geen gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes als daar ook gezonde huisgenoten aanwezig zijn.

Als er meerdere bewoners op verschillende plekken in het azc ziek zijn, dan scheiden we bij voorkeur de zieke bewoners en hun huisgenoten van bewoners die niet ziek zijn.

Een zieke bewoner mag geen gebruikmaken van een gezamenlijke keuken. Het COA zorgt indien nodig voor kant-en-klaarmaaltijden.

Uitwijklocaties voor quarantaine en/of isolatie

Het COA beschikt over een aantal tijdelijke uitwijklocaties voor azc-bewoners die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus. In een azc kunnen we namelijk niet altijd groepen bewoners gescheiden van elkaar in quarantaine of isolatie plaatsen.

Het COA beschikt op dit moment over drie quarantaine- of isolatielocaties: Luyksgestel (tot 15 april 2022), Laag Zuthem en Nieuwe Pekela.