Veelgestelde vragen

Opvangcapaciteit 2018

Het COA treft opnieuw maatregelen om de beschikbare opvangcapaciteit in balans te brengen met de verwachte in- en uitstroom van asielzoekers. De totale capaciteit wordt teruggebracht van ruim 31.000 naar 27.000 beschikbare opvangplaatsen eind 2018. Het COA sluit 11 locaties en er blijven 51 opvanglocaties open.

Asielzoekers (en hun procedure)

Iedere asielzoeker heeft recht op opvang tijdens zijn of haar procedure. Als asielzoekers mogen blijven, krijgen ze een tijdelijke verblijfsvergunning.

Wonen in een azc

Bewoners van een azc voorzien in hun eigen levensonderhoud, volgen educatieve programma's en doen allerlei activiteiten.

Een azc in mijn buurt

Als er een azc bij u in de buurt zijn deuren opent heeft u vast veel vragen. Hoe is bijvoorbeeld de veiligheid in en rondom de opvanglocatie geregeld en mag u de bewoners bezoeken?

Hulp bieden aan asielzoekers

https://www.vluchtelingenwerk.nl/steun-ons/word-vrijwilligerWe ontvangen het hele jaar door berichten van mensen die hulp willen aanbieden. Bijvoorbeeld als vrijwilliger op een azc. Of door kleding, huisraad of boeken te doneren. En er zijn ook mensen die een asielzoeker in huis willen nemen. Hieronder leest u hoe u uw hulp kunt aanbieden.