Verkiezing Overheidsmanager van het jaar "waardering voor het COA"

Het is inmiddels een week geleden dat bestuursvoorzitter Gerard Bakker uit handen van minister Ollongren de prijs Overheidsmanager van het jaar in ontvangst nog nemen. De minister benadrukte daarbij de impact van het “in de wind staan” voor het COA en de wijze waarop Bakker de organisatie heeft geleid. 

“Geweldig wat er allemaal sinds vorige week maandag is gebeurd, Een overweldigend aantal telefoontjes, smsjes, appjes, mailtjes en veel blije gezochte op ons kantoor de volgende dag. Een enorm blijk van waardering voor het COA en haar samenwerkingspartners, dat is hoe ik het - na een week nog steeds - voornamelijk ervaar.”  

De prijs is voor Bakker ook een blijk van publieke waardering voor het huzarenstukje dat het COA met de ketenpartners en gemeenten heeft weten te bereiken: eerst het zorgdragen van een opvang van soms duizenden asielzoekers per week en vervolgens het realiseren van een krimpscenario. De ketenpartners en de gemeenten zijn cruciaal voor het succes geweest. Op dit moment staat de organisatie COA opnieuw in de wind. De integratie en participatie voor de statushouders en het terug geleiden van zij die niet mogen blijven trekken een nieuwe wissel op de organisatie. 

Bakker ziet de prijs ook als een bevestiging dat een moderne overheidsorganisatie lenig moet blijven om vitaal te kunnen zijn. Om dit in organisaties te verankeren wil hij zijn ervaring delen met de jonge professionals. “De publieke sector is prachtig om voor te werken, en in toenemende mate ook complex. Mijn kennis delen met de talenten van morgen vind ik prachtig werk en dat doe ik dus graag.” 

Bakker zal de implicaties van de verkiezing inzetten om de opvang en begeleiding van asielzoekers te versterken. “Het is zeker nog niet windstil binnen ons werkgebied. Zowel het COA als ketenpartners en gemeenten moeten nog steeds alert zijn op de wispelturigheid van het vreemdelingendossier. De prijs is een aansporing om met nog meer energie dat te doen waar de moderne uitvoeringsorganisatie voor staat: zo optimaal, innovatief en zorgvuldig mogelijk inspelen op maatschappelijke, en bestuurlijke vraagstukken”.