Van opvang naar huisvesting binnen Flevoland

De Flevolandse gemeenten vinden het belangrijk dat vergunninghouders die vanuit het asielzoekerscentrum in de provincie een woning toegewezen krijgen, zoveel mogelijk in dezelfde gemeente kunnen blijven wonen.

Vergunninghouders kunnen dan in de omgeving blijven wonen waar ze zijn opgevangen, inmiddels gewend zijn en sociale contacten hebben. De gemeenten en het COA hebben daarom een intentieovereenkomst getekend.

Taakstelling

Elke gemeente in Nederland is verplicht om een bepaald aantal vergunninghouders op te vangen. Aan deze taakstelling verandert niets. De intentieverklaring regelt dat het COA een uiterste inspanning zal doen om vergunninghouders vanuit een azc in een Flevolandse gemeente, ook aan die gemeente te koppelen. Dit is belangrijk voor het integratieproces. Vergunninghouders hoeven dan na hun verblijf in het azc niet helemaal opnieuw te beginnen met het opbouwen van contacten met buurtbewoners en instanties.


V.l.n.r.: Peter van Bergen (Dronten), Wim van der Es (Zeewolde), Henk Suelmann (Noordoostpolder), Janet Helder (COA), Gerrit Post (Urk), Jaap Lodders (Provincie Flevoland, gastheer), Jop Fackeldey (Lelystad) en Tjeerd Herrema (Almere)

Lees meer over:
Locatie: