Studenten en bewoners azc Harderwijk maken samen kunst

Bewoners van het azc in Harderwijk en studenten van kunstacademie ArtEZ in Zwolle werkten de afgelopen maand samen om kunst te maken. Hun expositie, de verhalenwerkplaats, was op 1 februari te zien in het stadhuis van Harderwijk.

Plezier en verbinding stonden voorop, daarnaast was het doel om persoonlijke perspectieven op de wereld en op het leven met elkaar uit te wisselen. Lang niet alle bewoners van het azc hadden ervaring in het maken van kunst, dit was ook geen vereiste.

Koppels

Tijdens vier middagen werkten koppels van asielzoekers en studenten met elkaar aan de kunstwerken. De eerste dagen vooral in de ‘verhalenwerkplaats’, daarna ook in de woningen van de azc-bewoners. Soms zonder elkaars taal te spreken werden er door middel van kunst verhalen uitgewisseld. Er ontstond veel wederzijds begrip voor de verschillende situaties en verhalen.

'Retour afzender'

Op 1 februari zijn de kunstwerken geëxposeerd in het stadshuis van Harderwijk. Burgemeester van Harderwijk  Harm-Jan van Schaik, opende de expositie. Bewoners van het azc en de studenten waren aanwezig om een toelichting over hun kunstwerk te geven. De kunstwerken variëren van rap en schilderijen tot fotografie en kalligrafie. Veel indruk maakte een installatie van een rubberboot met het opschrift ‘Retour afzender’ als verwijzing naar de soms ingewikkelde vragen in de inburgeringscursus. De kunstwerken krijgen na de expositie een plek in het azc of bij de bewoners thuis.

De verhalenwerkplaats met ArtEZ in Zwolle vond eerder plaats in azc Dronten. Ook op andere azc’s zijn er regelmatig kunstworkshops.

Locatie: