Rijkskantoor Rijnstraat officieel geopend

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdag 1 november het vernieuwde rijkskantoor Rijnstraat 8 in Den Haag officieel geopend, waar ook het hoofdkantoor van het COA is gehuisvest. Dat deed de koning door het draaiende kunstwerk ‘Echo’ van Zoro Feigl in werking te zetten. Hiermee is een renovatietraject van ruim twee jaar officieel afgerond.

Het voormalige VROM-gebouw werd in de jaren tachtig ontworpen door architect Jan Hoogstad. Om te voldoen aan het nieuwe werken en de huidige eisen op het gebied van duurzaamheid en beveiliging, was het pand toe aan een grondige renovatie. Die is gedaan door het consortium PoortCentraal. Daarin zitten architectenbureau OMA met als architecte Ellen van Loon, bouwbedrijf BAM en facilitaire dienstverlener ISS.

Het vernieuwde gebouw maakt deel uit van het nieuwe masterplan kantoorhuisvesting Den Haag. In dit plan ligt de nadruk op een efficiënte en effectieve Rijksoverheid.

In het pand zijn naast het COA en ketenpartners de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer en Vertrek.(DT&V), de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat gevestigd. De vijf organisaties gebruiken dezelfde entree, basisfaciliteiten en vergaderruimtes. Alle werkplekken zijn multifunctioneel inzetbaar: door het toepassen van flexwerken zijn er 4.400 werkplekken voor ruim 6.000 medewerkers.