Duits werkbezoek aan intensief begeleidende opvang Schalkhaar

Een delegatie medewerkers van het Rode Kruis Hannover en de gemeente Hannover hebben recent een bezoek gebracht aan de intensief begeleidende opvang van het COA in Schalkhaar.

In Hannover zoekt men naar oplossingen in het opvangen van asielzoekers met onbegrepen gedrag. Bij de intensief begeleidende opvang (ibo) waren ze op het juiste adres. Het ibo-team van het COA heeft hun jarenlange kennis en ervaring met deze doelgroep kunnen delen met onze Duitse buren.

Eerder bezocht delegatie azc Dronten

Op hun zoektocht naar oplossingen, heeft deze delegatie eerder een bezoek gebracht aan azc Dronten. Daar hebben ze kennis gemaakt met de Nederlandse asielopvang en hoorden ze over de ibo. Hun interesse was direct gewekt.

Waardevolle dag

De delegatie kijkt terug op een waardevolle dag, met een kijkje in de keuken van de ibo door een aantal voorlichtingen, een rondleiding en een gezellige lunch. Er waren veel en goede vragen en een oprechte interesse voor hetgeen de ibo doet. Tijdens de lunch is er gesproken over de overeenkomsten en verschillen in de opvang van Nederland en Duitsland en hebben we elkaar beter leren kennen.

Vervolg

Aan het einde van de zeer leerzame dag kwamen zowel de medewerkers van de ibo in Schalkhaar als de Duitse bezoekers tot de conclusie dat ze nog lang niet zijn uitgeleerd van en over elkaar. Medewerkers van de ibo werden uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Hannover om daar ook de opvang te bekijken. Tevens werd de wens uitgesproken om elkaar vaker op te zoeken en zelfs personeel uit te wisselen, omdat de Duitse opvangmedewerkers in Hannover een gelijksoortige opvang als ibo willen opzetten, waar asielzoekers extra ondersteuning en begeleiding kunnen krijgen op gedrag.

Locatie: