Drie scholen asielzoekerskinderen uitgeroepen tot excellente school

Basisschool Het Mozaïek in Arnhem, de Interschool in Ter Apel en het Expertisecentrum Anderstaligen in Emmen hebben maandag 22 januari 2018 het predicaat excellente school ontvangen. De scholen ontvingen de titel uit handen van de Inspectie van het Onderwijs.

De locatie van basisschool Het Mozaïek is gevestigd in COA-opvanglocatie Vreedenburg in Arnhem-Zuid. Inspectie van het Onderwijs noemde de prestatie van Het Mozaïek heel bijzonder. ‘1% van de scholen in Nederlaad mag zich excellent noemen. De docenten maken dat elke dag waar. Elke les maken kinderen een leersprong. Zodat kinderen, hoe kort ze hier ook zijn, kunnen leren en hun kennis meenemen naar een volgende school.

Docenten zorgen voor een goede toekomst

Burgemeester Marcouch van Arnhem was ook bij de uitreiking aanwezig. De burgemeester vertelde tegen de kinderen: “Het zijn de juffen en meesters die zorgen dat jullie een goede toekomst hebben. En dat kinderen burgemeester kunnen worden als ze dat willen.”

Basisschool Het Mozaïek

Op de opvanglocatie Vreedenburgh zijn twee klassen, voor kinderen van 4 tot 8 jaar en voor kinderen van 8 tot 12 jaar. De meeste kinderen zijn nog maar kort in Nederland. De kinderen komen uit verschillende landen en spreken vaak nog geen Nederlands. De meesten hebben in het land van herkomst geen onderwijs gevolgd. Op dit moment krijgen 37 kinderen les. Dat aantal kan dagelijks verschillen.

Interschool en Expertisecentrum Anderstaligen

Ook de Interschool, op het terrein van het azc in Ter Apel en het Expertisecentrum Anderstaligen in Emmen, waar veel asielzoekerskinderen naar school gaan, kregen het predicaat excellente school. De jury roemde de Interschool vanwege de bevlogenheid van de docenten en ontwikkeling van eigen materialen. Het Expertisecentrum Anderstaligen werd geprezen om de resultaatgerichtheid. Die leidt er toe dat vrijwel elk kind na een jaar naar het regulier onderwijs kan.


Burgemeester Marcouch en de inspecteur