COA partner van Nationale Maand van de Zwemveiligheid

De verdrinking van een bewoner heeft een enorme impact voor iedereen in een asielzoekerscentrum. Het is belangrijk dat we als COA onze bewoners wijzen op de gevaren van zwemmen. Daarom is het COA partner van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid die 17 april is gestart. 

Sportminister Bruins opende woensdagmiddag 17 april 2019 de eerste Nationale Maand van de Zwemveiligheid in het Noorderparkbad in Amsterdam. De campagne loopt tot en met 17 mei 2019 en heeft als motto ‘Heel Nederland zwemveilig’. De Nationale Raad Zwemveiligheid is de initiatiefnemer. Andere partners naast het COA zijn Pharos, Vereniging Sport en Gemeenten, Reddingsbrigade Nederland, Veiligheid NL, Nidos en GGD GHOR Nederland.

Wat doen we als COA?

Om onze bewoners te wijzen op de risico’s van zwemmen, beginnen we binnenkort met een nieuwe postercampagne op al onze opvanglocaties. Op de posters staat een link en een QR-code naar de bewonerswebsite MyCOA.nl. Daar staat een webpagina in diverse talen met tips, video’s en leaflets over zwemveiligheid. Bij warm weer gaan we deze webpagina elke keer prominent op MyCOA tonen. Tijdens de Nationale Maand van de Zwemveiligheid plaatsen we ook diverse berichten op MyCOA waarmee we de aansprekende video’s over zwemveiligheid extra onder de aandacht brengen. Ook wijzen we kinderen en jongeren op de gevaren van zwemmen in het stripboek ‘Ik woon gewoon’ dat eerder dit jaar verscheen.

Op 14 mei staan nieuwkomers centraal tijdens deze maand. Een aantal opvanglocaties van het COA organiseert dan een speciale zwemactiviteit met hun lokale zwembaden. Dit jaar ligt de focus met name op het tot stand brengen van de lokale samenwerking tussen COA locaties en zwembaden en soms ook de gemeente of andere partners.

 

Lees meer over: