COA levert 30.000 dekens aan Griekenland

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) levert  30.000 dekens aan Griekenland, bedoeld voor de verschillende vluchtelingencentra in dat land. Staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid had de Griekse autoriteiten de dekens toegezegd tijdens haar recente bezoek aan Griekenland. De dekens zijn inmiddels afgeleverd.

De Griekse opvangorganisatie RIS (Reception and Identification Service) zorgt voor verdere distributie van de dekens naar de eilanden. Het COA werkt al enige tijd samen met RIS. Eerder heeft het COA al medewerkers naar het Griekse eiland Samos gestuurd om te helpen bij de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv).

Griekse opvangorganisatie bezoekt Nederland

De Griekse organisatie voor de opvang van vluchtelingen brengt op 4 en 5 december een bezoek aan Nederland. Het COA bespreekt met RIS hoe de opvang in Griekenland structureel verbeterd kan worden, zodat dit soort noodhulp in de toekomst niet meer nodig is. Ook heeft RIS belangstelling voor het bewoners registratie systeem van het COA. Daarover hebben reeds verkennende gesprekken plaatsgevonden.

Internationale belangstelling voor werkwijze COA

Internationale ontwikkelingen hebben een grote invloed op het werk van het COA. Het COA wil met zijn 25 jaar kennis en ervaring een bijdrage leveren aan de opvang en begeleiding van asielzoekers in Europa en zijn lidstaten. Vanuit het buitenland is veel belangstelling in de werkwijze van het COA en de manier waarop we in Nederland samenwerken in de vreemdelingenketen.

Over de Griekse opvangorganisatie

De Griekse opvangorganisatie RIS bestaat ongeveer 7 jaar en beheert op dit moment 10 opvangvoorzieningen (op de eilanden en het vaste land). De overige worden bijvoorbeeld beheerd door IOM. In Griekenland bestaat het ESTIA programma (wat 'huis' betekent). Het omvat 27.000 opvangplekken in appartementen en woongebouwen die de UNHCR huurt en die de Griekse overheid dit jaar moet overnemen.

Lees meer over: