COA bestuursvoorzitter Bakker genomineerd voor Overheidsmanager van het jaar

Voorzitter van het bestuur Gerard Bakker van het COA is genomineerd voor Overheidsmanager van het jaar 2017. De shortlist van kandidaten van de verkiezing is dinsdag 11 juli bekend gemaakt. Acht overheidsmanagers zijn geselecteerd voor de tweede ronde.

‘De jury was onder de indruk van de kwaliteit, kennis en ervaring van de voorgedragen kandidaten. Het was lastig een keuze te maken, maar de shortlist bevat naar onze mening de acht toppers voor de volgende ronde, aldus Ank Bijleveld, commissaris van de Koning in Overijssel en juryvoorzitter’.

35 overheidsmanagers, werkzaam binnen ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen, adviesorganen, agentschappen en zelfstandige bestuursorganen werden – overigens door ‘derden’, dus door mensen van buiten de eigen organisatie - voorgedragen in het kader van het thema van de verkiezing ‘Wie durft in de wind te staan?!’.

De acht kandidaten die zijn geselecteerd:

Elanor Boekholt O’Sullivan - Koninklijke Luchtmacht/Ministerie van Defensie (Commandant Vliegbasis Eindhoven);
François van Doesburg - Gemeente Veenendaal (Afdelingsmanager Programma’s en Projecten/directeur Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost);
Pieter Hilhorst - Provincie Gelderland (Secretaris/Algemeen Directeur);
Hans Julsing - Gemeente Groningen (Directeur Inkomensdienstverlening);
Kees Keuzenkamp - Ministerie van Veiligheid en Justitie (plaatsvervangend directeur Regie Vreemdelingenketen/hoofd Ketenvoorzieningen);
Alex van der Plas - Politie Eenheid Rotterdam (Algemeen Commandant);
Irma Woestenberg - Gemeente ‘s-Hertogenbosch (gemeentesecretaris);
Gerard Bakker - Centraal Orgaan opvang asielzoekers (bestuursvoorzitter).

Na werkbezoeken van de jury worden op 20 oktober aanstaande de drie finalisten voor de verkiezing bekend gemaakt. Tijdens een feestelijke avond in de Ridderzaal op 20 november 2017 wordt één van de finalisten gekroond tot ‘Overheidsmanager van het Jaar van het Jaar 2017’.

Over de verkiezing

De Stichting Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar volgt al twintig jaar de beste managers van de Nederlandse overheid op de voet. Leidinggevenden met uitzonderlijke managementkwaliteiten en een stevige verantwoordelijkheid. De Award Overheidsmanager van het Jaar is daarmee dé beloning voor krachtig overheidsmanagement en publiek leiderschap. Het thema van de twintigste editie is ‘Wie durft in de wind te staan?!’.

Over de jury

Behalve voorzitter Ank Bijleveld bestaat de jury uit Jannine van den Berg (politiechef Landelijke Eenheid), Antje Dekker (secretaris-directeur Waterschap De Dommel), Paul Depla (burgemeester Breda), Sandra Groeneveld (hoogleraar Publiek Management), Bram de Klerck (directeur-generaal Algemene Bestuursdienst), José Manshanden (directeur GGD Publieke Gezondheid gemeente Amsterdam en Overheidsmanager van het Jaar 2015), Siebe Riedstra (secretaris-generaal ministerie van Veiligheid en Justitie) en Maarten Schurink (bestuursvoorzitter Sociale Verzekeringsbank).