Certificaten voor bewoners azc Dronten

Vijftien trotse bewoners van azc Dronten kregen donderdag 28 februari hun landelijk erkende certificaten hospitality en schoonmaak. Een andere groep bewoners krijgt de komende weken een horeca-training. Vanaf april zijn de bewoners er klaar voor om gasten te ontvangen in twee bungalows. Dan gaat het leer-werktraject Bed & Breakfast azc Dronten officieel open voor groepen van instellingen, overheden en organisaties die werkzaam of geïnteresseerd zijn in het vluchtelingenvraagstuk.

‘Al die blije gezichten. Dat deze bewoners iets hebben behaald, doet echt iets met ze’, aldus locatiemanager Elsa van der Hoek. ‘En het doet ook wat met mij. Als ik zo’n jonge kerel helemaal verguld met zijn certificaat zie, schiet ik vol hoor. Zelfs na 25 jaar in dienst bij het COA.’ De trainers van samenwerkingspartner Asito glunderden ook. ‘Een uitreiking als deze maken we maar zelden mee. Dat wij als trainers een dankwoord en een cadeautje krijgen, is hartverwarmend’, zei trainer Adinda Venneker.

Klaar om gasten te ontvangen

In het Nederlands bedankte Sekayi uit Zimbabwe de trainers van schoonmaakbedrijf Asito en de medewerkers van het COA. ‘We hebben zo veel geleerd. Dat kunnen we ons hele leven gebruiken. Ik kan niet wachten om de eerste gasten te ontvangen.’ Sekayi kreeg zelfs naast de twee certificaten hospitality en schoonmaak ook een certificaat als supervisor.

Super gemotiveerd team

‘Ik ben ontzettend trots op ze. Ze zijn er helemaal klaar voor om gasten te ontvangen’, aldus programmabegeleider Tijmen Pap. ‘Ze moeten het straks helemaal zelf doen. Ik heb de trainingen niet gevolgd; zij zijn nu gecertificeerd en het is dus straks aan hen om er een succes van te maken. Maar dat komt helemaal goed met dit super gemotiveerde team.’

Geïnteresseerd in een azc experience?

Vanaf april kunnen groepen van maximaal twaalf personen overnachten in twee bungalows van azc Dronten. Bewoners verzorgen een diner en het ontbijt en geven de deelnemers een rondleiding op het azc. Vooralsnog worden vooral groepen uitgenodigd van instellingen, overheden en organisaties die werkzaam of geïnteresseerd zijn in het vluchtelingenvraagstuk. Wilt u uitgenodigd worden? Neem dan contact met azc Dronten via gastvrij@coa.nl of 06-52096184.

Meer informatie

Het leer-werktraject is opgezet in samenwerking met schoonmaakbedrijf Asito en twee horecaondernemers. Deze innovatieve activiteit in azc Dronten is één van de pilots binnen het AMIF-project Flexibele maatschappelijk verankerde opvang (FLO). Met dit project willen we inzicht verkrijgen wat de pilots voor effect hebben op de activering en het welzijn van onze bewoners, het maatschappelijke draagvlak voor asielopvang, en inzicht op de invloed op flexibele opvangcapaciteit. Het project wordt medegefinancierd door het Europese asiel, migratie en integratiefonds (AMIF).
 

AMIF

 

Locatie: