Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker gestart bij het COA

Onze nieuwe voorzitter van het bestuur Milo Schoenmaker is dinsdag 15 januari gestart bij het COA.

We heten Milo van harte welkom en wensen hem veel wijsheid en vooral uiteraard plezier toe in het werk!

Introductieprogramma

Voor Milo Schoenmaker is een veelzijdig introductieprogramma samengesteld, dat naast een aantal kennismakingsgesprekken en werkbezoeken, ook bestaat uit enkele ‘thematafels’.

De 15e was de formele eerste werkdag van Schoenmaker. “Eerder ben ik al een kijkje komen nemen in de Rijnstraat en heb er mijn mobiel en laptop opgehaald. En uiteraard heb ik mij de laatste twee maanden ‘ingelezen’ in ons dossier en het werk van zowel de kleine keten als de vreemdelingenketen.”

(Kennismakings)gesprekken

Tevens zijn er gesprekken gepland met onder andere burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam), Wienen (Haarlem), Kompier (gemeente Langedijk, voorheen Vlagtwedde/Ter Apel) en Heijmans (Weert) en commissaris van de koning Kleijnsma (Drenthe). Daarnaast staan er afspraken met ondermeer staatssecretaris Mark Harbers (JenV), secretaris-generaal Siebe Riedstra, Aly van Berckel van de IND en Jannita Robberse van de DT&V.

Schoenmaker: “In mijn nieuwe rol als bestuursvoorzitter van het COA is het goed om al snel om tafel te zitten met lokale bestuurders. Met mijn bijna 16 jaar ervaring als burgemeester van Gouda en Bussum weet ik hoe belangrijk deze partners voor het COA kunnen zijn. Veel burgemeesters ken ik persoonlijk. Ik verheug mij op de nadere kennismaking met onze opdrachtgever en de collega-bestuurders van de kleine keten.”

Thematafels

Tijdens elf thematafels zal dieper worden ingegaan op onderwerpen als overlastgevers, terugkeer, capaciteit, ‘de omgeving van het COA’, gezondheidszorg en kinderen in de opvang.

“Het zijn dossiers die ik uiteraard ben tegengekomen tijdens het inlezen", aldus Schoenmaker. "Ik weet dat een aantal daarvan tot de grootste prioriteiten behoren van dit moment. Het is goed dat er tijd is ingeruimd om meteen al de verdieping op te zoeken bij deze thema’s.”

Werkbezoeken

Voor woensdag 16 januari, op zijn tweede werkdag bij het COA, stond het eerste werkbezoek aan een locatie al op de agenda! Milo bezocht het azc in Rotterdam. Hij kreeg onder andere een rondleiding (bovenste foto), woonde een NT 2-les aan analfabete bewoners bij, bezocht het project VOORwerk, keek toe bij de informatiebalie (onderste foto) en ging tijdens de lunch in gesprek met medewerkers van het azc.

“Deze werkbezoeken zijn heel nuttig", zegt Schoenmaker. "Door het zien van de praktijkervaringen van de medewerkers in de uitvoering en erover met ze in gesprek zijn, kan ik beter mijn werk als bestuurder doen. En het is natuurlijk ook gewoon erg leuk. Ik zag dit eerste werkbezoek als een cadeautje.”

 

Locatie: