Azc Amersfoort bestaat 20 jaar

Het azc in Amersfoort bestaat in 2017 twintig jaar. De locatie heeft dit bijzondere moment gedeeld met direct betrokkenen van de locatie, door het organiseren van een conferentie.

Zowel omwonenden als (maatschappelijke) organisaties waren uitgenodigd voor workshops en een hapje en een drankje. Thema van de conferentie was het delen van informatie over het werk op een gezinslocatie van de organisaties die betrokken zijn bij het asielproces en bij het vertek van afgewezen asielzoekers. Maar ook in gesprek gaan met elkaar. Ruim dertig belangstellenden waren aanwezig. Het was een leuke en vooral ook leerzame bijeenkomst.

Onderdeel van de gemeenschap
Een van de aanwezigen was burgemeester Bolsius van de gemeente Amersfoort. Bolsius: “Al twintig jaar maken de bewoners van de opvanglocatie onderdeel uit van de Amersfoortse gemeenschap. Vluchten zal van alle tijden zijn. Afgewezen worden is ook onderdeel van de asielprocedure. Niet leuk, maar het hoort erbij.”

Vrijwilligers
De burgemeester sprak zijn bijzondere dank uit aan de vele vrijwilligers: “Het is belangrijk dat je in een onzekere situatie mensen hebt die je kunt vertrouwen.”

Belgenmonument
De burgemeester overhandigde locatiemanager Regina Visscher een miniatuur van het Belgenmonument op de Amersfoortse Berg. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog vluchtten 19.000 Belgen naar Amersfoort. De geschiedenis van Amersfoort tot het opvangen van vluchtelingen gaat al meer dan 100 jaar terug.

 

Lees meer over:
Locatie: