Asielzoekers bezoeken voorstellingen in Kleine Komedie

De samenwerking met het asielzoekerscentrum in de stad is wederzijds zo goed bevallen dat het Amsterdamse theater de Kleine Komedie na de zomer maandelijks voorstellingen voor bewoners in gaat plannen.

“We hebben nu twee leuke voorstellingen achter de rug”, vertelt woonbegeleider Jacqueline Brouwers van het azc in Amsterdam. “De wervelende African Roadtrip en Sven Ratzke. Deze laatste avond was speciaal voor de lhbt-doelgroep. En allebei de avonden waren een succes. In juni gaan we met bewoners die de Nederlandse taal beheersen een avond naar Jan Rot. Dan is er een zomerstop en in september mogen we weer leuke dingen uitkiezen, passend bij de doelgroep.”

Spontaan aanbod

“Theater De Kleine Komedie vindt het leuk om asielzoekers in contact te brengen met cultuur en heeft ons een voorstelling aangeboden”, aldus Brouwers. “Toen ik na die eerste voorstelling langs ging en vertelde hoe de bewoners het hebben ervaren werd er spontaan nog een voorstelling aangeboden.”

Feestje voor bewoners

“Bij die eerste voorstelling (African Roadtrip) waren er bewoners die eigenlijk geen idee hadden waar ze naartoe gingen”, zegt Brouwers. “Een soort film, dachten sommigen! De tweede was een extravagante voorstelling van Sven Ratzke, heel theatraal. De voorstelling was een eerbetoon aan David Bowie. Ook nu weer was het een feestje voor bewoners.”

Na de zomer verder

“Ons contactpersoon van daar kwam ons begroeten en zag dat er genoten werd”, aldus Brouwers. “Ze vroeg of ik het een goed idee vond om dit elke maand te doen. Zeker wel! Dus nu krijgen we een voorstelling van Jan Rot, Nederlandstalig. Samen met een NT2-docent nodigen we mensen uit die goed Nederlands spreken. En dan na de zomer weer verder. Hoe vet is dat?!”