Afscheid van pol Doetinchem

Op gepaste wijze is woensdag 28 december afscheid genomen van vrijwilligers, medewerkers en de laatste bewoners van de procesopvanglocatie (pol) in Doetinchem.

In de voormalige penitentaire inrichting De Kruisberg werden sinds juni 2014 asielzoekers opgevangen. In de afgelopen weken is de locatie vervroegd leeggestroomd. ​

Laatste gezin draaide symbolisch deur op slot

Na woensdagochtend het laatste gezin te hebben uitgezwaaid - de vader van het gezin draaide symbolisch de deur na hun vertrek op slot - is ’s middags tijdens een druk bezochte afscheidsreceptie, waar zo’n 250 vrijwilligers, collega’s en genodigden aanwezig waren even stilgestaan bij 2,5 jaar pol 'de Kruisberg' in Doetinchem.

Cijfers

Sinds de start in 2014 hebben bijna 7000 asielzoekers tijdens hun pol-procedure in Doetinchem verbleven. Ook vanuit andere locaties zijn er honderden aanvragen op de pol in Doetinchem door de IND behandeld en zijn diverse pilots ten behoeve van het proces gestart.

Waardering van verschillende sprekers 

Tijdens een aantal toespraken van onder andere de burgemeester van Doetinchem, vertegenwoordigers van vrijwiligersorganisaties en de locatie is niet alleen zeer veel waardering uitgesproken voor de inzet van de vele vrijwilligers en de samenwerking in de keten, maar zeker ook voor de respectvolle wijze waarop alle betrokken partijen met elkaar zijn omgegaan. Speciale dank was er ook nog voor de inzet van de medewerkers en de collega’s van COA-plaatsing.

Bijzonder

Een bijzondere middag en een goede manier om afscheid te nemen van een bijzondere locatie. Tot juni 2017 blijft Doetinchem beschikbaar als reservecapaciteit.

Hoofdrol in fotoserie

Enkele bewoners van de pol Doetinchem spelen trouwens een hoofdrol in de bijzondere fotoserie 'Hopes & Dreams' die fotograaf Jessica de Lepper maakte. Deze foto's zijn op banners gedrukt en hangen in de Hoopensteeg in het centrum van Doetinchem waar ze nog tot eind 2017 zijn te bewonderen.

Lees meer over: