25 jaar azc Schalkhaar

De open dag stond dit jaar voor azc Schalkhaar tevens in het teken van het 25-jarig jubileum. Gesteund door een heerlijk zonnetje werd het een mooie ontspannen open dag. Een officieel tintje werd hieraan gegeven door aanwezigheid Jan Jaap Kolkman, wethouder asielzaken en bestuurslid Peter Siebers.

Vlak daarvoor was de nieuwe receptie als sluitstuk van het onderhoudsplan opgeleverd. Een mooi moment om de gerenoveerde locatie te laten zien en bezoekers uitleg te geven over het leven in een azc. 600 bezoekers kwamen gestaag een kijkje nemen en toonden veel interesse voor de inhoud van het werk zowel bij regulier als bij de Intensief Begeleidende Opvang (IBO). Voor IBO was het immers ook de eerste open dag sinds de centralisatie in Schalkhaar in 2008.

Vast onderdeel van de gemeenschap

Wethouder Jan Jaap Kolkman benoemde in zijn toespraak dat Schalkhaar getypeerd mag worden als een locatie waar bewoners met veel aandacht en zorgvuldigheid begeleid worden maar bovendien het maatschappelijk draagvlak en contact met omwonenden serieus neemt. Door de jaren heen heeft de locatie zich moeiteloos aangepast aan de behoefte van de organisatie en de bijhorende opvangmodaliteiten vlot gestalte gegeven. In het dorp Schalkhaar maakt de locatie inmiddels een vast onderdeel uit van de gemeenschap en de communicatie en samenwerking verloopt soepel en met wederzijds respect en begrip. Een ander positief aspect is de groene en ruimtelijke uitstraling van de locatie. Er zijn enorm veel mogelijkheden om activiteiten te organiseren en je ziet de laatste jaren dan ook dat er veelvuldig door in- en externen gevraagd wordt trainingen en vergaderingen te beleggen.

Dialoog met omwonenden

Locatiemanager Ton Hermsen: “Inmiddels ruim negen jaar als manager van deze locatie heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om een vast gezicht te hebben en in dialoog met omwonenden afspraken te maken en vooral het vertrouwen te krijgen. Dat geldt overigens ook voor de bestuurlijke samenwerking en andere belanghebbenden in de gemeente. De bereidheid van het college is dan ook groot om de locatie ook in de toekomst open te houden en de opvang van asielzokers te continueren.”

De open dag

Alle organisaties verbonden aan Schalkhaar gaven informatie maar lieten ook hun werkzaamheden in de praktijk zien. Zo gaf de Stichting Wonderkids een aantal weerbaarheidstrainingen voor kinderen, Raster verzorgde kinderactiviteiten en er kon geproefd worden aan de KNM training en NT2 lessen. De bekende partners vertelden over hun werkzaamheden en de medewerkers van Wonen en IBO gaven uitleg over de inhoud van hun werk. Bezoekers konden zo bijvoorbeeld zien hoe de informatiebalie en biometrie werken en middels een filmpje van IBO werd daar uitleg over gegeven.

Positieve reacties

Opvallend waren de positieve en geinteresseerde reacties van de bezoekers. Of het nu ging om de gesprekken in het ontmoetingscafe, het bezichtigen van kamers of de gesprekken met medewerkers, de benadering was uiterst positief. Tussendoor kon men genieten van de vele door bewoners gemaakte hapjes en de muzikale voorstellingen van Hanneke Evink die tijdens haar uitvoering in dialoog was met het publiek.

Op de foto bewoners, wethouder Jan Jaap Kolkman (tweede van links) en van het COA lid van het bestuur Peter Siebers (midden) en (rechts) locatiemanager Ton Hermsen.

 

Lees meer over:
Locatie: