Eenmaal per week zitten de statushouders op school. De andere dagen 'leerwerken' ze onder begeleiding van een COA-medewerker op locatie. De intentie is dat de ze na afloop van het leerwerktraject bij het COA in dienst komen. "We gaan na twee jaar met elkaar verder en als dat om de een of andere reden niet lukt, dan hebben we ze in ieder geval geholpen met hun start op de arbeidsmarkt", aldus lid van het bestuur Joeri Kapteijns van het COA in zijn toespraak.

Het COA leidt statushouders in leerwerktrajecten op tot huismeester of woonbegeleider

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

"We nemen met deze pilot als COA een maatschappelijke verantwoordelijkheid door kansen te bieden aan statushouders, aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt", aldus Joeri. "Dit is ook een mooi traject waarmee we, als werkgever invulling geven aan integratie en participatie. En uiteraard hebben we ook een eigen belang, door gebruik te maken van de talenten die deze voormalige bewoners hebben."

Ervaringen

Deelnemers Sozdar Khalaf en Arash Sametipour vertellen tijdens de bijeenkomst over hun eerste ervaringen en hun ambities. "Ik ben blij dat ik andere mensen kan helpen. Het is handig dat ik de weg binnen het COA ken", zegt Sozdar. En Arash: "Dit is een mooie kans. Ik ga hier iets van maken."

Samenwerking met gemeenten en NCOI

In deze pilot werkt het COA nauw samen met gemeenten die statushouders aandragen als kandidaat. De meesten werken de eerste maanden met behoud van uitkering. Een andere belangrijke partner is het NCOI. Volgens Anneke Hoogenboom van het Opleidingsinstituut snijdt het mes bij deze pilot aan twee kanten: "Mooi van deze pilot is dat de statushoudersaan het eind een diploma krijgen. Dit zijn de eerste statushouders die wij opleiden. Enerzijds wel spannend, maar anderzijds ook weer niet, ze hebben immers zo veel praktijkervaring. Alle partijen kunnen daar hun voordeel mee doen."

Werving, selectie en start

Vorig jaar zijn de statushouders geworven en geselecteerd en de afgelopen weken zijn ze op hun locaties gestart met hun werk.

Eed of belofte

Tijdens de bijeenkomst in Utrecht legden de nieuwe collega's  – als een van de eerste groepen binnen het COA - de eed of belofte af. Onder de aanwezigen ook veel locatiemanagers en werkbegeleiders van de locatie, familieleden en medewerkers uit gemeenten en vertegenwoordigers van NCOI Opleidingen. Na de lunch volgde de gang naar het leslokaal!